حشمت الله لرنژاد
زندگی نامه زنده یاد استاد حشمت الله لرنژاد
حشمتالله لرنژاد در ۱۳۲۶ و در محلۀ علافخانه شهر كرمانشاه به دنیا آمد، موسیقیدان و خوانندهٔ کرد اهل کرمانشاه بود که ترانههای خود را به زبانهای کردی و فارسی اجرا کردهاست. وی برادر یدالله لرنژاد (شیدا کرماشانی) شاعر کرد، و پدر حسام لرنژاد خواننده است.
وی در سال ۱۳۴۳ در سنین ۱۷ سالگی در اركستر رادیو كرمانشاه اولین ترانۀ خود را با شعری از برادرش، یدالله لرنژاد اجرا كرد و از همان زمان فعالیت رسمی خود را در زمینۀ موسیقی كُردی آغاز کرد.
لرنژاد به سبك استادان موسیقی کردستان مانند سیدعلی اصغر کردستانی، علی مردان و طاهر توفیق گرایش داشت، همچنین پدر و پدربزرگ وی نیز دارای صدای دلنشین و زیبایی بودند. وی در رادیو با بزرگان موسیقی منطقۀ کرمانشاه مانند محمود بلوری،محمود مرآتی، اكبر ایزدی، سیفالله نادرشاهی ومسعود زنگنه مجد همکاری میکرد. وی علاوه بر این در ادارۀ هواشناسی کرمانشاه کار میکرد و مدت ۲۵ سال کارمند این اداره بود.
سرودها و ترانههای حشمتالله لرنژاد به سبكهای مختلف بود و تسلط كاملی در گویشها و لهجههای كردی مانند اورامی، سورانی، گورانی، بادینانی،کرمانجی، لری و کردی کرمانشاهی داشت كه در آثار وی به خوبی مشهود است. وی در فن بداههخوانی بسیار توانمند بود؛ چنانکه یك بار به مناسبت دهۀ فجر برای اجرای موسیقی به پالایشگاه خانگیران سرخس دعوت شده بود و در شب اجرا پس از هماهنگی معلوم شد كه گرهای در كار است، اما لرنژاد فوراً ابتكار به خرج داده و با بداههخوانی در دستگاه شور (چپ كوک) که کاری بسیار مشكل است، سرود «بهشت زندگی» را اجرا نمود، كه این كار باعث حیرت خیلی از نوازندگان و تماشاچیان شد.
وی در خواندن ترانه های پاپ نیز مهارت كافی داشت. از جمله ترانههای پاپ وی میتوان به ترانۀ «خونۀ من تورم نیش زمونست» با آهنگسازی شادروان منوچهر طاهرزاده و شعر كیومرث حیدری، و ترانۀ «خورشید میهن ما تو دست شب اسیره» كه مضمونی سیاسی-اجتماعی داشت، اشاره كرد. حشمت الله لرنژاد بیش از ۲۰۰ ترانۀ کردی را با گویشهای مختلف این زبان اجرا كردهاست.
فرزند ایشان حسام لرنژاد راه پدر را ادامه داده و صدایش را به ارث برده است و از خوانندگان مطرح کرد می باشد که او هم همچون پدرش به شهر و دیارش تعصب فراوان دارد.
گلچین بهترین ترانه های استاد لرنژاد بنامهای آشفته حالم له غه مت، باز هوای وطنم آرزوست، میخانه چی، نه چو، دنگی دل، شاری شیرینم کرمانشاه، سه فه ر خوش و سایر تراکهای ایشان را در وب سایت موزیک کردی مشاهده کنید.
وی در ۲۵ شهریور سال ۱۳۷۴ درگذشت و در گورستان اهل تسنن شهر کرمانشاه به خاک سپردهشد.
روحش شاد و یادش گرامی
0